Contracts for Difference (CFD’s)
Er zijn nogal wat mogelijkheden om te beleggen met een hefboomwerking, dat wil zeggen, beleggen met minimale kapitaal inleg, maar maximale mogelijkheden op een hoog rendement. Er zijn bijvoorbeeld opties, warrants, exchange traded funds (ETF) met een hefboomwerking, u kunt uw aandelenmarge gebruiken (voorzichtig!), sprinters, turbo’s. Kortom, keuzes te over. Maar er is nog een ander interessant product, de zogenaamde contracts for difference (CFD).
Wat is een CFD?
In essentie is dit een contract tussen twee partijen (een koper en een verkoper) waarbij het verschil in waarde van een bepaald financieel instrument (een aandeel, index, valuta, grondstof, oid.) tussen nu en aan het einde van de looptijd van het contract, contant met elkaar wordt verrekenend.
Er zijn nu twee situaties mogelijk:
-
Het verschil is positief, de onderliggende waarde is in prijs gestegen. In dit geval moet de verkoper de koper het verschil betalen.
-
Het verschil is negatief, de onderliggende waarde is in prijs gedaald. In dit geval moet de koper de verkoper het verschil betalen.
Het voordeel van deze constructie is dat geen van beide partijen de onderlinge waarde hoeft te bezitten, de handel vindt grotendeels op basis van margin plaats. Dit is ook logisch omdat alleen het verschil wordt afgerekend. CFD investeerders hoeven geen kapitaal vast te leggen in de onderliggende waarde. Doorgaans kunt u toe met 1/10 van de investering die u nodig zou hebben om dezelfde positie in de onderliggende waarde in te nemen, de hefboom is in dit geval 10.
Let wel, net als met veel hefboomproducten werkt deze twee kanten op, u kunt relatief veel winnen ten opzichte van uw inleg, maar u kunt ook veel verliezen. Wat dat betreft zijn opties of turbo’s en sprinters een betere keuzemogelijkheid omdat u met deze instrumenten slechts maximaal uw inleg kunt verliezen, tenzij u ongedekt opties schrijft.
Ook dient u zich te bedenken dat er aan CFD’s financieringskosten zijn verbonden, variërend van 1% tot ruim 3%, en deze kunnen nog aanmerkelijk oplopen mocht de rente weer gaan stijgen. Voor de dag of swingtrade is dit geen probleem, maar bij het langdurig aanhouden van posities kan dit wel behoorlijk oplopen en wordt het iets om rekening mee te houden.
CFD’s zijn ‘over the counter’ instrumenten, dat wil zeggen, er is geen gereguleerde markt voor maar u handelt met een provider. Er zijn twee soorten providers. De eerste soort dekken alle risico’s van aangegane CFD contracten af in de onderliggende markt en berekenen commissie. Ze fungeren eigenlijk als agent voor u en hebben daarom belang bij een voor u zo goed mogelijke prijs te bedingen door bijvoorbeeld binnen de spread te handelen. De tweede soort berekent geen commissie maar fungeert als market maker en rekent doorgaans een grotere spread. De verschillen zijn niet dusdanig groot om wakker van te liggen.
CFD’s begonnen hun leven als een instrument voor hedge funds in London om goedkoop de risico’s van hun aandelenposities te kunnen afdekken, maar aan het eind van de jaren negentig zijn deze instrumenten toegankelijk geworden voor de gewone belegger en werd het mogelijk om deze instrumenten in meer landen behalve het Verenigd Koninkrijk te handelen.
CFD’s lijken erg op het Britse fenomeen ‘financial spread betting,’ een manier van gokken die uit de sportwereld komt, maar naar de financiële markten is overgewaaid. De verschillen met CFD’s zijn miniem, het is gokken op een vergelijkbaar binair resultaat dat evenals CFD’s wordt geschaald. De werking is ook vergelijkbaar. De winst loopt met de koers van de onderliggende waarde op. Als uw bet boven de aanschafprijs komt en er cash wordt afgerekend. Degene die op de koersstijging gokt krijgt ook eventueel dividend uitgekeerd. Dat mag ook wel, omdat hij anders zou verliezen bij het ex-dividend gaan. Eigenlijk is alleen de belastingbehandeling (in het Verenigd Koninkrijk) anders.
Omdat het ‘over the counter’ instrumenten zijn, dat wil zeggen, een privaat contract tussen twee partijen, heeft de SEC ze in de VS verboden(!). Daar is ook wel iets voor te zeggen, omdat in Engeland CFD’s gebruikt werden om te handelen met voorkennis. Op deze manier kon de normale disclosure van aandelenposities worden omzeild en de positie van een nog stevigere hefboom worden voorzien,
In Engeland heeft de financiële regelgeving hier een stokje voor gestoken door disclosure regels ook op CFD’s van toepassing te verklaren. In Australië zijn veel CFD’s nu zelfs op een speciale beurs genoteerd, waardoor ze hun private ‘over the counter’ karakter hebben verloren.
CFD’s zijn een leuke en relatief goedkope manier om te participeren in veel financiële instrumenten, maar houdt u er rekening mee dat de forse hefboom zich ook tegen u kan keren. Er zijn in veel gevallen producten voorhanden die dit nadeel niet hebben. Met sprinters en turbo’s kunt u bijvoorbeeld slechts uw inleg verliezen.
Het voordeel van CDF’s is dat ze, vergeleken met bijvoorbeeld termijncontracten (futures) een oneindige looptijd hebben waardoor u niet opgezadeld wordt met de kosten van het sluiten van aflopende contracten en het openen van een nieuwe. Ook kunnen ze niet, zoals sprinters en turbo’s, worden uitgestopt.
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.